W procesie hodowli i upraw warzywa i owoce muszą opierać się „najazdom” szkodników i bakterii. Dlatego rolnicy, chcąc zadbać o bezpieczeństwo upraw, stosują pestycydy i środki przeciwko owadom, które mają za zadanie odstraszyć szkodniki i pozwolić rosnąć warzywom i owocom spokojnie. Z kolei w innych przypadkach żywność poddawana jest zabiegom, które mają spowodować jej szybszy wzrost. Wszystkie te działania powodują, że na owocach i warzywach, które kupujemy w sklepie nie ma tylko bakterii przenoszonych przez ludzi, którzy dotykali je wcześniej, są na nich również owe pestycydy, które w dużych ilościach są niezwykle szkodliwe dla naszego organizmu.

Żeby na to zaradzić najczęściej po prostu opłukujemy owoce i warzywa w zwykłej wodzie. To jednak nie usunie wszystkich niebezpiecznych i niechcianych przez nas bakterii i pestycydów. Możemy zaopatrzyć się również w płyny do mycia owoców i warzyw, które oparte są na kwasach (na przykład jabłkowym). Jest to jednak rozwiązanie drogie, poza tym i tak nie usuwa wszystkich zanieczyszczeń z żywności, na jego powierzchni pozostają właśnie pestycydy.

Ozonowanie, czyli pełna dezynfekcja żywności

Dopiero ozonowanie warzyw i owoców pozwala je w pełni zdezynfekować i oczyścić, zarówno z groźnych bakterii (E.coli, Listerii czy Salmonelli), jak i z pestycydów. Ozon ma silne działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze, więc likwiduje również te bakterie, które odpowiadają za gnicie żywności. To znaczy, że jeżeli po ozonowaniu żywności zamkniemy ją w szczelnym opakowaniu, pozostanie świeża nawet przez kilkadziesiąt dni.

Ozonowanie wykonuje się głównie przed transportem żywności do sklepów, gdzie później możemy zobaczyć ją właśnie w szczelnie zamkniętych opakowaniach – to znak, że jest zdrowa i pozbawiona niezdrowych dla nas środków. Jednak, jak doskonale wiemy, jest to żywność dużo droższa niż ta „normalna”, która już zawiera te niebezpieczne substancje. Ozonowanie możemy jednak wykonać również w domu, potrzebujemy jedynie ozonatora.

Ozonatory wody i powietrza

Żeby dokładnie oczyścić żywność możemy użyć do tego wody ozonowanej. Musimy jednak „zrobić” ją sami, ponieważ przez krótki czas rozpadu ozonu, ok. 20-30 minut, po tym czasie staje się bezużyteczna. Dlatego w celu ozonowania żywności w domowych warunkach, trzeba zakupić generator ozonu. Można również ozonować produkty spożywcze „powietrzem” z użyciem „zwykłego” generatora ozonu – trzeba jednak zamknąć je w szczelnym pomieszczeniu, żeby stężenie ozonu było jak najwyższe.