Wybierając się na zakupy do osiedlowego sklepu lub nawet dużego marketu nie mamy pewności, czy kupowane przez nas owoce i warzywa są odpowiednio oczyszczone z bakterii i pestycydów. „Czyste” warzywa i owoce możemy kupić z upraw organicznych, gdzie nie są wykorzystywane żadne środki przeciw owadom, ani przyspieszające wzrost, ale ceny takiej żywności są zdecydowanie wyższe niż w przypadku „zwykłej”. Opłukiwanie żywności wodą nie zawsze wystarczy, ponieważ pestycydy i bakterie mogą znajdować się również wewnątrz warzywa.

Na półkach sklepów ze zdrową żywnością na pewno znajdziemy płyny do płukania żywności, dzięki którym usuniemy z zewnątrz szkodliwe bakterie, na przykład E.coli, Listerię czy Salmonellę. Wciąż jednak nie pozbędziemy się pestycydów. Dlatego warto pomyśleć o ozonowaniu owoców i warzyw – dzięki temu żywność zachowa dłużej świeżość, pozbędziemy się również wszystkich niechcianych środków ochrony roślin i bakterii z owoców i warzyw.

Jak to działa?

Żywność ozonuje się przez umieszczenie jej w komorze, do której wpuszczany jest ozon, lub przez mycie wodą ozonowaną. Ozon dezynfekuje owoce i warzywa, ponieważ ma silne działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze, niweluje również działanie wszelkich pestycydów. Na powierzchni owocu lub warzywa tworzy również barierę ochronną, przez co mamy pewność, że będzie ono bezpieczne do zjedzenia.

Zabicie bakterii przez ozon sprawia, że żywność dłużej zachowuje świeżość, ponieważ mikroorganizmy, które odpowiadają za gnicie, znikają. Ponadto ozon jest bezpiecznym, naturalnym gazem, który nie zmienia smaku ani zapachu żywności, nie tworzy na ich powierzchni żadnych innych związków chemicznych. Po około 30 minutach ozon rozpada się do tlenu, jest więc najbardziej naturalnym środkiem dezynfekcyjnym.

Czy warto ozonować żywność?

Zdecydowanie tak – jest to bezpieczny, szybki i wydajny sposób na to, żeby móc cieszyć się w pełni ekologicznymi owocami i warzywami. W perspektywie czasu ozonowanie lub używanie wody ozonowanej nie jest drogie, a ma znaczący wpływ na nasze zdrowie, a także zdrowie naszej rodziny. Ponadto, jak już wspomnieliśmy, ozonowanie nie wyrządza żadnej „krzywdy” żywności, jej smak i zapach może być nawet bardziej intensywny, dzięki braku działalności bakterii i pestycydów.

Żeby ozonować żywność należy posiadać ozonator powietrza lub wody, czyli po prostu generator ozonu, dzięki któremu uzyskamy wodę ozonowaną. Zakupienie takiego sprzętu to relatywnie niewielki koszt w stosunku do długości i jakości jego działania.