Woda ozonowana ma wiele funkcjonalnych i zdrowych właściwości, niestety nie kupimy jej w sklepach w butelkach. Wszystko dlatego, że ozon jest gazem niezwykle niestałym i rozpada się po około pół godzinie. To sprawia, że butelkowanie ozonowanej wody byłoby bezsensowne, ponieważ tuż po zjeździe z taśmy produkcyjnej byłaby jedynie zwykłą wodą z większą zawartością tlenu. Dlatego chcąc skorzystać z dobrodziejstw ozonu zawartego w wodzie należy wyposażyć się w generator ozonu.

Generatory ozonu występują pod wieloma postaciami, zazwyczaj są to jednak mniejsze lub większe wolno stojące urządzenia, które zasysają powietrze z pomieszczenia i przez reakcję bioelektryczną (z wykorzystaniem wyładowań koronowych) lub promieniowanie ultrafioletowe doprowadza do rozpadu cząsteczek tlenu i łączenie się atomów w cząsteczki ozonu. Ozonatory wody mogą przyjąć również formę nakładki na kran, która ozonuje bieżącą wodę. Jest to jednak rzadko spotykane rozwiązanie, które niekoniecznie sprawdza się najlepiej. Przenośny generator ozonu jest bardziej wszechstronny i, poza ozonowaniem wody, można go użyć również do odświeżenia pokoju lub wnętrza samochodu.

Jak samodzielnie wykonać ozonowanie wody?

Wszystko zależy od tego, w jakim celu chcemy użyć wody ozonowanej. Jeśli ma to być woda do bezpośredniego picia, powinniśmy wlać ją do wysokiego naczynia, do którego wkładamy końcówkę silikonowej rurki biegnącej od generatora ozonu, którą do wody przedostawać się będzie gaz. Końcówkę rurki i dyfuzor umieszczamy jak najbliżej dna i uruchamiamy ozonator. Woda powinna być poddana zabiegowi ozonowania przez około 5 – 10 minut, w przypadku naczynia o pojemności 5 litrów. Po wyłączeniu generatora, przed wypiciem wody należy odczekać około 10 minut, ponieważ duże stężenie ozonu może podrażnić drogi oddechowe. Bardzo podobnie ozonujemy wodę, którą mamy zamiar przeznaczyć, jako podstawę herbaty, kawy lub soku. W tym przypadku możemy używać wody od razu po zakończeniu ozonowania, bez potrzeby czekania 10 minut.

W ozonowanej wodzie możemy również dezynfekować warzywa i owoce. Jak to zrobić? Do naczynia wypełnionego wodą wystarczy włożyć wybrane warzywa lub owoce, woda powinna całkowicie je przykrywać, ale nie wypełniać do końca naczynia, ponieważ duże ciśnienie może spowodować rozpryskiwanie wody i uszkodzenie ozonatora. Do naczynia, tak jak w przypadku zwykłej wody, wkładamy końcówkę rurki i włączamy ozonator. W zależności od ilości wody i żywności powinien być włączony przez około 10 – 30 minut (im więcej wody, tym dłuższy czas ozonowania).