Publikacje

Dowiedz się więcej czym jest ozon, jak go stosować i jakie ma właściwości

Urządzenia do ozonowania wody

Systemy do ozonowania wody mogą wyglądać różnie – wszystko zależy bowiem od klienta, przeznaczenia instalacji i oczywiście budżetu. Są jednak elementy, które w każdej instalacji pozostają takie same, bez względu na inne czynniki. Nie każdy jednak wie, czym one są i do...

czytaj dalej

Systemy do ozonowania – zastosowania w praktyce

Ozon to gaz, który wykazuje silne działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze. Jest doskonałym środkiem do dezynfekcji zarówno wody jak i powietrza, a także wszelkich dostępnych produktów – spożywczych, wyrobów metalowych, plastikowych itp. Dlatego zainteresowanie...

czytaj dalej

Czemu ozonuje się baseny?

Woda w basenach zazwyczaj ma w sobie wiele różnych szczepów bakterii, grzybów, wirusów i innych drobnoustrojów. Wyobraźmy sobie to w ten sposób, że na naszym ciele znajduje się pięć milionów różnych bakterii i one w czasie kontaktu z wodą basenową przenoszą się do...

czytaj dalej

Ozonujemy wodę w basenie – podstawowe informacje

Woda w basenach publicznych narażona jest na „łapanie” wielu bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów. Jest to spowodowane ilością różnych ludzi przewijających się przez baseny hotelowe, szpitalne, rekreacyjne, sportowe czy aquaparki. Każdy z tych ludzi nosi na sobie...

czytaj dalej

Technologia utleniania ozonem w uzdatnianiu wody pitnej

Woda jest najważniejszym elementem podtrzymującym życie na Ziemi. Bez niej nie byłoby życia, nie byłoby również nas. Niestety nie każda woda nadaje się do spożycia przez człowieka. Oprócz zanieczyszczeń mogą występować w niej również bakterie, wirusy, związki ciężkich...

czytaj dalej

Ozonowanie wody pitnej jako jedno z zastosowań ozonu

Ozon ma wiele właściwości – głównym jego zadaniem jest ochrona przez niebezpiecznym działaniem promieniowania ultrafioletowego. W górnej warstwie atmosfery, pod wpływem promieniowania dochodzi do rozbicia cząsteczek tlenu na atomy i uformowania się cząsteczek ozonu,...

czytaj dalej

Ozonowanie wody – jak to zrobić?

Woda ozonowana ma wiele funkcjonalnych i zdrowych właściwości, niestety nie kupimy jej w sklepach w butelkach. Wszystko dlatego, że ozon jest gazem niezwykle niestałym i rozpada się po około pół godzinie. To sprawia, że butelkowanie ozonowanej wody byłoby bezsensowne,...

czytaj dalej

Dlaczego ozonujemy żywność?

W procesie hodowli i upraw warzywa i owoce muszą opierać się „najazdom” szkodników i bakterii. Dlatego rolnicy, chcąc zadbać o bezpieczeństwo upraw, stosują pestycydy i środki przeciwko owadom, które mają za zadanie odstraszyć szkodniki i pozwolić rosnąć warzywom i...

czytaj dalej

Ozonowanie owoców i warzyw – czy warto?

Wybierając się na zakupy do osiedlowego sklepu lub nawet dużego marketu nie mamy pewności, czy kupowane przez nas owoce i warzywa są odpowiednio oczyszczone z bakterii i pestycydów. „Czyste” warzywa i owoce możemy kupić z upraw organicznych, gdzie nie są...

czytaj dalej

Dlaczego ozonuje się wodę używając ozonatorów?

Bardzo często słyszy się, żeby nie pić wody prosto z kranu. Zdatna do picia jest tylko ta przegotowana lub butelkowana woda mineralna. Jest w tym ziarnko prawdy – woda prosto z kranu może zawierać minimalne ilości bakterii, pestycydów, cząsteczek chloru czy kamienia...

czytaj dalej