Ozon to gaz, który wykazuje silne działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze. Jest doskonałym środkiem do dezynfekcji zarówno wody jak i powietrza, a także wszelkich dostępnych produktów – spożywczych, wyrobów metalowych, plastikowych itp. Dlatego zainteresowanie ozonowaniem można dostrzec niemal w każdej dziedzinie przemysłu. Wyprodukowanie nawet najbardziej złożonej instalacji, dopasowanej pod indywidualne potrzeby, również nie jest wielkim wyzwaniem w dzisiejszych czasach, dlatego coraz częściej wykorzystuje się nowe sposoby ozonowania w niemal wszystkich dziecinach życia.

Produkcja lodu ozonowego

Jest to pochodna produkcji wody ozonowanej. Lód stosuje się głównie w zakładach, gdzie konieczne jest utrzymywanie temperatury poniżej zera i wydłużenie okresu przechowywania. Zwykły lód nie działałby tak długo, ponieważ w końcu do pożywienia „dobrałyby się” bakterie. Lód ozonowy stosuje się głównie w zakładach przetwórstwa rybnego i owoców morza, w celu ich długotrwałego magazynowania.

Instalacje ozonatorów wody

Wodę ozonowaną stosuje się głównie jako dezynfekujący środek do mycia lub składnik wody basenowej. To pierwsze zastosowanie wody wymieszanej z ozonem spotyka się głównie w zakładach spożywczych, gdzie konieczna jest dezynfekcja żywności przed jej dystrybucją. Dlatego z instalacjami ozonatorów wody spotkamy się m.in. w zakładach przetwórstwa rybnego i mięsnego, gdzie poza myciem mięsa i ryb, wodę ozonowaną stosuje się do dezynfekcji narzędzi, podłóg, stołów i wanien, w zakładach spożywczych, gdzie dokładnie myje się żywność przed zapakowaniem, to pozwala na zachowanie ich świeżości przez długi czas przez zabicie bakterii i grzybów (w tym tych odpowiedzialnych za powstawanie szarej pleśni), podobnie dezynfekuje się również jaja przed zapakowaniem.

Instalacje generatorów ozonu (gazu)

Ozon w formie gazowej stosuje się jako środek biobójczy w zakładach spożywczych, chemicznych i innych w celu dezynfekcji taśm produkcyjnych, ale przede wszystkim w celu zniwelowania nieprzyjemnego zapachu. Dlatego takie instalacje często możemy spotkać również na farmach – tam znajdują się na przykład w kurnikach, chlewach, oborach i stajniach.

Instalacje ozonowania wody pitnej

Ozonowanie wody pitnej stosuje się głównie po procesie filtracji w celu usunięcia wszystkich bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów, z którymi nie poradziły sobie filtry oraz użyty chlor. Ozonowanie zmniejsza równocześnie zapotrzebowanie na użycie chloru przez co woda lepiej pachnie i smakuje, jest również o wiele zdrowsza.